Szállítmányozói regisztráció

Az EKÁER alkalmazásban rövidesen módosításra kerül a szállítmányozóként regisztrált ügyfelek kezelése. A fejlesztés éles környezetben történő telepítésének időpontjáról az ügyfelek a „Hírek/Informatikai fejlesztések” menüponton belül publikált tájékoztatásból értesülhetnek.

A fejlesztés célja, hogy az elsődleges felhasználóként bejelentésre kötelezett ügyfél – listaszerűen – már előre meghatározhatja azt, hogy melyek azok a regisztrált szállítmányozók, akiket a cég képviseletében eljáró személyek (elsődleges vagy másodlagos felhasználók) hozzárendelhetnek az adott ügyfélhez kapcsolódó EKÁER bejelentésekhez.

Az új működés szerint az engedélyezett szállítmányozók kezelésének további főbb jellemzői a következők:

Engedélyezett szállítmányozói lista létrehozása és jogosultságok hozzárendelése

 - Az elsődleges felhasználó az EKÁER-be történő belépést követően a ’Felhasználók kezelése’ menün belül az ’Engedélyezett szállítmányozók kezelése’ nyomógombra kattintással kezdeményezheti a lista kialakítását.

 - Kizárólag elsődleges felhasználónak van lehetősége a létrehozott szállítmányozói lista kezelésére, mely magába foglalja a listára történő új szállítmányozó felvételét, illetve törlését vagy a már listára korábban felvett szállítmányozó adatainak módosítását. Másodlagos felhasználó kizárólag csak megtekintheti a szállítmányozói listát.

 - Az elsődleges felhasználó a következő jogosultságokat adhatja meg a listára felvett szállítmányozóknak:
    » rendszám módosítása a bejelentésen
    » áru értékének módosítása a bejelentésen
    » áru tömegének módosítása a bejelentésen
Fontos: egy időben akár több jogosultság is megadható a szállítmányozó részére!
Figyelem! Az érvényes jogszabályi rendelkezések értelmében, abban az esetben, ha a szállítmányozó egyébként nem jogosult az adózó adóügyekben való képviseletére, vagy az EKÁER-t érintően nem tekinthető ún. másodlagos felhasználónak, a lerakodási dátum módosítását és a szállítmány megérkezésének bejelentését nem végezheti el.

 - A beállított jogosultságok minden bejelentés esetén egyformán érvényesek, az egyes bejelentésekre külön-külön nem lehet jogosultsági szintet beállítani; az a jogosultság fog érvényesülni minden bejelentésre a szállítmányozó tekintetében, amit az elsődleges felhasználó korábban megadott!

 - A szállítmányozót továbbra is a hét karakter hosszú EKÁER azonosító azonosítja, melyet a listára történő felvételkor az elsődleges felhasználónak be kell rögzítenie a felületre.

EKÁER bejelentéskor szállítmányozó kijelölése

Új EKÁER bejelentés rögzítésekor, a szállítmányozó kijelölésénél kizárólag a korábban az engedélyezett szállítmányozói listára felvett szállítmányozók közül lehet választani egy legördülő menüből. Nem lehet olyan szállítmányozót rögzíteni, aki nem szerepel a listán.

A fejlesztés éles környezetbe történő telepítését követően az EKÁER számmal már rendelkező bejelentések még a korábbi működési elv szerint kezelhetőek, azonban új EKÁER szám igénylése során már az új szabályok érvényesülnek.